Alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen: het syndroom van Korsakov en alcoholdementie

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor verpleegkundig specialisten.
  • Ruim 40 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Op ieder device

Alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen, zoals het syndroom van Korsakov en alcoholdementie, behoren tot de grootste problemen in de gezondheidszorg in Nederland. Chronisch alcoholgebruik kan ernstige gevolgen hebben op zowel individueel als maatschappelijk vlak. Specialisten ouderengeneeskunde krijgen regelmatig te maken met patiënten waarbij langdurig alcoholgebruik heeft geleid tot cognitieve achteruitgang. In verpleeghuizen en andere langdurige zorginstellingen bevinden zich vaak bewoners met ernstige geheugen- en gedragsproblemen als gevolg van alcoholmisbruik.

Het herkennen, diagnosticeren en behandelen van alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen vraagt om specifieke kennis en vaardigheden, die verder reiken dan de traditionele dementiezorg. Het onderscheid tussen verschillende vormen van cognitieve stoornissen is essentieel voor een adequaat zorgtraject, vooral omdat sommige vormen, zoals Wernicke-encefalopathie, omkeerbaar zijn bij tijdige interventie.

Deze cursus biedt een diepgaand begrip van de pathofysiologie, diagnostiek en behandeling van deze complexe problematiek en is daarmee een waardevolle aanvulling op de expertise van de specialist ouderengeneeskunde. Zo kunt u betere zorg en begeleiding bieden aan een kwetsbare groep patiënten die vaak tussen de wal en het schip raakt in de reguliere dementiezorg.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • begrijpt u de onderliggende mechanismen van alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen en kunt u deze onderscheiden van verschillende vormen van dementie.
  • kent u de belangrijkste klinische kenmerken en diagnostische criteria van Wernicke-encefalopathie, het syndroom van Korsakov en alcoholgerelateerde dementie.
  • kunt u effectieve screening- en diagnostische instrumenten toepassen om alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen vast te stellen.
  • kunt u een multidisciplinair zorgtraject opzetten voor patiënten met (vermoedelijke) alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen, inclusief doorverwijzing naar de juiste specialistische zorg.

Docent

  • prof. dr. Roy Kessels

    Roy Kessels studeerde psychologie aan de Radboud Universiteit en promoveerde in 2001 aan de Universiteit Utrecht. Bij het UMC Utrecht voltooide hij achtereenvolgens de BIG-opleidingen tot gezondheidszorgpsycholoog en klinisch neuropsycholoog. Van 2006 tot 2021 werkte hij als klinisch neuropsycholoog bij de afdeling medische psychologie van het Radboudumc in Nijmegen. Sinds 2008 is hij hoogleraar neuropsychologie bij het Donders Instituut van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Sinds 2009 is hij als klinisch neuropsycholoog verbonden aan het Topklinisch Centrum voor Korsakov en Alcoholgerelateerde Cognitieve Stoornissen van Vincent van Gogh voor Geestelijke Gezondheidszorg in Venray. Zijn expertise betreft de diagnostiek van cognitieve functies en stoornissen, met een bijzondere aandacht voor geheugen en executieve functies, onder meer bij cliënten met alcoholgerelateerde problematiek (waaronder het syndroom van Korsakov), dementie als gevolg van neurodegeneratieve ziekten en cerebrovasculaire ziekten. Hij heeft meegeschreven aan verschillende richtlijnen en zorgstandaarden en is auteur van diverse neuropsychologische tests. Hij is tevens docent bij verschillende opleidingen en nascholingsinstituten en als waarnemend praktijkopleider verbonden aan Tactus Verslavingszorg en Klimmendaal Revalidatiespecialisten.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor verpleegkundig specialisten.
  • Ruim 40 cursussen
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang