De patiënt met een blaaskatheter
Stap nu in
- Ruim 40 cursussen
- Onbeperkt toegang
- Op ieder device
Katheters zijn een uitkomst voor patiënten die niet kunnen plassen. Katheters geven helaas ook veel problemen. In de dagelijkse praktijk is het vaak de verpleging die blaaskatheterisatie uitvoert, maar juist bij complicaties wordt de arts geraadpleegd. Het is daarom belangrijk dat elke arts competent en vertrouwd is met katheteriseren; hij/zij moet de complicaties kennen die bij het katheteriseren kunnen optreden. Katheterisatie moet ook niet onderschat worden. Het is voor de patiënt een (zeer) onaangename ervaring. Bovendien heeft katheterisatie een aanzienlijke morbiditeit, en zelfs mortaliteit. Zo mogelijk moet katheterisatie dan ook worden vermeden. Soms ontkomt men er echter niet aan.
In deze cursus komt aan bod welke de indicaties tot blaaskatheterisatie zijn, wat voor types blaaskatheter er bestaan, en hoe men volgens de regelen der kunst moet katheteriseren. Vervolgens besteedt deze cursus aandacht aan de problemen die - op korte en op lange termijn - door het katheteriseren kunnen ontstaan, en hoe men deze problemen het hoofd kan bieden.
Leerdoelen
Na het volgen van deze cursus:
- kunt u de indicaties noemen die nopen tot blaaskatheterisatie
- weet u welk type katheter u moet gebruiken
- kunt u de verschillende katheterisatietechnieken omschrijven
- kunt u de complicaties die kunnen optreden bij het inbrengen en verwijderen van een katheter beschrijven
- kunt u de door katheters veroorzaakte urineweginfecties opnoemen, en weet u wanneer u wel of niet een antibioticum moet voorschrijven
- weet u om te gaan met problemen als lekkage, blaaskrampen, verstopping, hematurie
Stap nu in
- Ruim 40 cursussen
- Ruim aanbod
- Onbeperkt toegang