Welkom bij de cursus Interacties tussen voeding en geneesmiddelen. In deze cursus kijken we naar de mogelijke effecten van voeding op het gedrag van geneesmiddelen en daarmee op hun werking en bijwerkingen. Daarnaast komt de omgekeerde situatie aan bod: de mogelijke associaties tussen geneesmiddelgebruik en de voedingsstatus van de patiënt. Deze worden op dit moment vaak nog te weinig herkend en erkend.
Van een aantal geneesmiddelen zijn directe effecten op de voedingsstatus bekend. Associaties tussen het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of polyfarmacie en het optreden van nutriënt-deficiënties hangen echter ook vaak samen met de onderliggende aandoening(en) of de algemene gezondheid van de patiënt. Ongeacht of associaties causaal verklaard kunnen worden, kan het vroegtijdig signaleren ervan klinisch relevant zijn, met name bij oudere patiënten. Veel van deze situaties zijn bovendien vaak te voorkomen door tijdige interventie.
CanMEDS
Kennis en wetenschap 80%
Farmaceutisch handelen 20%