Hormonale anticonceptie

Onder anticonceptie worden alle middelen en methoden verstaan die het doel hebben bevruchting van een eicel of innesteling van een bevruchte eicel te voorkomen. In deze cursus worden alleen de hormonale anticonceptiemiddelen behandeld.

Het aanbod van anticonceptiemiddelen is de laatste jaren flink uitgebreid en over de bestaande methoden is meer informatie beschikbaar gekomen. In 2020 is de herziene NHG-Standaard Anticonceptie’ uitgekomen. Deze Standaard is ook door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) als richtlijn voor hun beroepsgroepen van toepassing verklaard.

In deze cursus worden alle hormonale anticonceptiemethoden besproken (intra-uteriene hormonale anticonceptie, vaginale anticonceptiering, anticonceptiepleister, orale combinatiepreparaten en middelen met progestagenen), waarbij vooral veel aandacht is voor relatief nieuwe middelen en nieuwe inzichten bij al langer bestaande middelen. Ook het ‘vergeten‘ van anticonceptie en hormonale postcoïtale methoden worden in deze cursus behandeld. De middelen worden qua betrouwbaarheid tegen elkaar afgewogen en bijzondere patiënten worden door middel van casussen aan u gepresenteerd. Als laatste wordt ingegaan op het gebruik van anticonceptie in specifieke situaties, waaronder de overgang.

CanMEDS

Farmaceutisch handelen 60%

Kennis en wetenschap 40%

Afbeelding van cursus Hormonale anticonceptie
Accreditatiepunten
0 punten

Ruim 55 geaccrediteerde cursussen

Onbeperkt toegang op ieder device

Docenten uit de wetenschap en praktijk

Na afloop van deze cursus:

Kunt u gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten die anticonceptie overwegen of al gebruiken

Weet u wanneer welk middel of welke methode de voorkeur heeft in welke situatie

Kent u de diverse hormonale vormen van orale hormonale anticonceptie

Kent u de diverse hormonale vormen van niet-orale hormonale anticonceptie

Kent u bijwerkingen, interacties en contra-indicaties voor gebruik

Kunt u een advies geven bij het ‘vergeten’ van de anticonceptie en postcoïtale methoden

Docenten

drs. Marjolijn Vijverberg-Vermaas

Marjolijn Vijverberg heeft Farmacie gestudeerd in Utrecht en is in 1992 afgestudeerd als apotheker. Ze is twaalf jaar werkzaam geweest als openbaar apotheker. Daarnaast was zij gedurende vijf jaar secretaris en lid van het dagelijks bestuur van het KNMP Departement Utrecht. Sinds enkele jaren is zij vanuit haar eigen bedrijf FarmAparte werkzaam als auteur van schriftelijke geaccrediteerde nascholingen voor apothekers en apothekersassistenten. Daarnaast schrijft ze voor diverse medisch farmaceutische uitgevers teksten op het gebied van voorlichting over medische aandoeningen en geneesmiddelen.

Profielfoto van auteur drs. Marjolijn Vijverberg-Vermaas
Profielfoto van auteur dr. Jesper Smeenk PhD
dr. Jesper Smeenk PhD

Jesper Smeenk is gynaecoloog en subspecialist voortplantingsgeneeskunde in het Elisabeth Twee Steden Ziekenhuis te Tilburg. Hij is in 2006 gepromoveerd op het onderwerp ‘Stress & IVF: clinical consequences’’ aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Daarnaast is hij bestuurlijk actief binnen de Stichting Automatisering Fertiliteit (SAF), de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en de European Inferility Monitoring (EIM). Hij is principal investigator bij wetenschappelijke projecten binnen het Centrum Voortplanting Brabant. 

dr. A.M. van Heusden MD, PhD

Arne van Heusden is gynaecoloog met subspecialisme voortplantingsgeneeskunde. Sinds juni 2015 is hij als directeur en gynaecoloog verbonden aan het TFP MC Kinderwens te Leiderdorp. Arne studeerde geneeskunde aan de Universiteit Utrecht (1979-1986). In 1999 promoveerde hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op endocrinologische aspecten van hormonale anticonceptiva. Daarna werkte als gynaecoloog in achtereenvolgens het Zuiderziekenhuis in Rotterdam en het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. In het laatstgenoemde ziekenhuis was hij van 2013 tot 2015 medisch manager urologie, gynaecologie en kindergeneeskunde.

Profielfoto van auteur dr. A.M. van Heusden MD, PhD
Bekijk ook onze gerelateerde cursussen!
Afbeelding van cursus Verantwoord gebruik van opioïden
Afbeelding van cursus Optimale zorg bij COPD
Afbeelding van cursus Oncologie & farmaceutische patiëntenzorg
Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!

Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!