Diagnostiek van dementie
Stap nu in
- Ruim 55 cursussen
- Onbeperkt toegang
- Op ieder device
In deze cursus leert u de verschillende vormen van dementie kennen. U leert waarom het stellen van de diagnose dementie belangrijk is. U krijgt inzicht in de epidemiologie van dementie. Verder maakt u kennis met de diagnostische criteria voor het dementiesyndroom, de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie, dementie met Lewy bodies, dementie door Parkinson en milde cognitieve stoornissen (mild cognitive impairment, MCI).
U leert de verschillende onderdelen van het diagnostisch onderzoek van dementie kennen. Ziektediagnostiek bestaat uit anamnese en heteroanamnese, observatie, lichamelijk, neurologisch en psychiatrisch onderzoek, laboratoriumonderzoek (op indicatie), neuropsychologisch en beeldvormend onderzoek, eeg-onderzoek, liquor- en genetisch onderzoek. Ook zorgdiagnostiek is een onderdeel van het diagnostisch proces. Daarnaast komen verschillende valkuilen bij het diagnosticeren van dementie in deze cursus aan bod.
Leerdoelen
Na het volgen van deze cursus:
- kent u de diagnostische criteria van het dementiesyndroom en milde cognitieve stoornissen (mild cognitive impairment, MCI)
- kent u de overeenkomsten en verschillen tussen de ziekte van Alzheimer (ZvA), vasculaire dementie (VaD), frontotemporale dementie (FTD), dementie met Lewy bodies (DLB) en parkinsondementie (Parkinson’s disease dementia, PDD)
- kent u de valkuilen bij de diagnostiek van delier en/of dementie
- kent u de valkuilen bij de diagnostiek van depressie en/of dementie
Stap nu in
- Ruim 55 cursussen
- Ruim aanbod
- Onbeperkt toegang