Geriatrische patiƫnten in de hartrevalidatie

Geriatrische patiƫnten in de hartrevalidatie

Cardiovasculaire aandoeningen zijn veelzijdig en komen zeer frequent voor bij ouderen. Deze aandoeningen kunnen als primaire diagnose aanwezig zijn, maar veel vaker zijn ze als comorbiditeit aanwezig. In 2011 heeft 17,4% van de 65-plussers ooit een hartinfarct gehad. 14,2% heeft een vernauwing van de bloedvaten in de buik of benen en ruim driekwart van de 65-plussers heeft een hoge bloeddruk. Door groei en vergrijzing van de bevolking zal het aantal mensen met hart- en vaatziekten de komende jaren sterk toenemen. Daarbij in gedachten houdend dat bij vrouwen, boven de 75 jaar, hart- en vaatziekten de meest voorkomende oorzaak is van overlijden. Bij mannen is dit boven de 85 jaar het geval. (Nederlandse hartstichting, Hart- en vaatzieken in Nederland, dec. 2015)

Kwetsbare ouderen worden veelal klinisch opgenomen, omdat deze patiƫnten nog niet in staat zijn zelfstandig te bewegen of niet zelfredzaam zijn. Omdat welzijn en participatie belangrijk zijn voor deze ouderen is goede zorg nodig. Het behoud en/of herstel van functie, participatie, zelfredzaamheid en de kwaliteit van leven staan voorop in de behandeling van de oudere patiƫnt. Daarnaast zal er zo veel mogelijk gestuurd worden op zelfmanagement, en het herwinnen en behouden van bewegingsmogelijkheden.

In verband met de complexiteit en heterogeniteit van de geriatrische patiƫnt is het van belang dat er een intensieve samenwerking is met de verschillende disciplines in het hartrevalidatieprogramma. Hierbij moet u denken aan maatschappelijk werk, psychologie, ergotherapie, (hart)revalidatiearts, physician assistent, diƫtist, (bekken)fysiotherapeut, praktijk ondersteuner, huisarts et cetera.

Steeds meer fysiotherapeuten kiezen ervoor om met chronisch zieken in een groep te werken. Ook de post(hart)revalidatie maakt daar deel van uit. Aan de hand van een casus wordt in deze cursus inzicht gegeven in de uitdagingen rondom de fysiotherapeutische zorg bij de geriatrische hartrevalidant. Deze casus betreft een oudere dame met complexe hartproblematiek en de volgende onderliggende comorbiditeiten: diabetes mellitus, osteoporose en depressieve stoornissen. 

Afbeelding van cursus Geriatrische patiƫnten in de hartrevalidatie
Accreditatiepunten
0 punten

Ruim 60 geaccrediteerde cursussen

Onbeperkt toegang op ieder device

Niet gesponsord en onafhankelijk

Preview

Na afloopĀ­ van deze cursus:

Weet je welke aanvullende verwijsgegevens je nodig hebt voor de geriatrische revalidant

Ken je het screenings,- en diagnostische proces voor de hartrevalidant, waarbij de nadruk ligt op de geriatrische patiƫnt

Ken je de meetmethoden die van toepassing zijn bij geriatrische hartrevalidanten

Kun je een evidence-based trainingsprogramma op maat maken voor geriatrische hartrevalidanten

Heb je inzicht in de werkwijze die gevolgd wordt in de KNGF-richtlijn Hartrevalidatie

Heb je inzicht in de werkwijze volgens de KNGF-standaard Beweeginterventie kwetsbare ouderen

Docenten

Rob Bertram

Rob J.J. Bertram, fysiotherapeut, docent en sportinstructeur.Ā Na de CIOS opleiding in Heerenveen studeerde Rob fysiotherapie aan de Hogeschool Groningen. Sinds 1994 is hij werkzaam in het Universitair Centrum Groningen, Centrum voor revalidatie Beatrixoord in Haren. Rob is binnen het revalidatiecentrum voornamelijk bezig met de revalidatie van hartpatiĆ«nten.Ā In 2004 is hijĀ gestart met het parttime lesgegeven bijĀ de opleiding Fysiotherapie, Hanze Hogeschool Groningen. SindsĀ 2016 is hij weer fulltime werkzaam binnen het revalidatiecentrum in Haren.Ā In 2005 heeft Rob meegeschreven aan de KNGF-richtlijn Hartrevalidatie. Rob is auteur van de CME-cursus hartrevalidatie I, II en III en cursusleider/ docent bij de cursus Beweegcoach van de Harteraad.

Profielfoto van auteur Rob Bertram
Profielfoto van auteur Dr. Hans van de Leur
dr. Hans van de Leur

Na het behalen van zijn diploma Fysiotherapie aan de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding en Fysiotherapie in 1987 heeft Hans werkervaring opgedaan in particuliere praktijk- en ziekenhuissettingen in zowel Nederland als in het Verenigd Koninkrijk. Acute respiratoire en cardiovasculaire pathologie is hier altijd zijn focus geweest binnen neonatologie, kinderen, volwassen en geriatrie. Hans heeft zijn bijdrages geleverd door lezingen/scholing/congressen via het KNGF en over COPD/COVID, Coronaire Hartrevalidatie en Hartfalen.

Bekijk ook onze gerelateerde cursussen!
Afbeelding van cursus In elke roker zit een stopper: de rol van de fysiotherapeut
Afbeelding van cursus Terugkeer naar werk, bij kanker
Afbeelding van cursus Lymfoedeem na kanker
Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!

Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!