Bij perifeer arterieel vaatlijden (PAV) is er sprake van vernauwing(en) of afsluiting(en) in één of meer van de grote en/of kleine slagaders in de benen. Wanneer de patiënt ten gevolge hiervan beperkt wordt in het bewegen door pijn of vermoeidheidsklachten in de benen, is er sprake van de claudicatio intermittens (‘etalagebenen’).
In deze cursus staat de conservatieve behandeling van patiënten die lijden aan PAV centraal. De fysiotherapeut speelt hierbij een cruciale rol: als therapeut bij de gesuperviseerde (loop)therapie én als coach bij het cardiovasculair risicomanagement (CVRM). De cursus sluit aan bij de inzichten zoals beschreven in de KNGF-richtlijn Symptomatisch Perifeer Arterieel Vaatlijden uit 2014, update uit 2017 en daarbij relevante recente literatuur tot begin 2020.
In de cursus komt de epidemiologie en de pathofysiologie van atherosclerose aan bod, evenals het ontstaan van perifeer arterieel vaatlijden (PAV). Aansluitend bespreken we de symptomen van PAV, waaronder claudicatio intermittens (CI) dat het meeste voorkomt, en de (medische) diagnostiek. Hierna bespreken we de risicofactoren en de conservatieve behandeling van PAV.
De cursus wordt afgesloten met informatie over Chronisch ZorgNet en samen beslissen.