Hartfalen en COPD in de palliatieve fase

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor specialisten ouderengeneeskunde.
  • Ruim 55 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Op ieder device

De specialist ouderengeneeskunde heeft regelmatig te maken met patiënten met hartfalen en/of COPD in de palliatieve fase. Deze ziekten staan in de top 10 van doodsoorzaken in Nederland en de ziektelast van patiënten met deze ziekten is vaak hoog. Daarom leert u in deze cursus meer over het verloop van deze ziekten, de specifieke patiëntkenmerken en de behandeling van de belangrijkste symptomen in de palliatieve fase.

Het ziekteverloop van zowel hartfalen als COPD is grillig. Deze ziekten kennen periodes van acute verslechtering, waarna de patiënt herstelt en weer beter lijkt. Op een gegeven moment herstelt de patiënt echter niet meer en overlijdt hij of zij. Dit lijkt dan vrij plotseling, waardoor het moeilijk is te voorspellen wat het juiste moment is om palliatieve zorg te starten en onderwerpen rond het levenseinde te bespreken. Daarom verloopt proactieve zorgplanning bij deze patiënten doorgaans anders dan bij patiënten met bijvoorbeeld kanker of dementie. In deze cursus leert u hier meer over.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • weet u welke symptomen vaak voorkomen in de palliatieve fase bij hartfalen en COPD en hoe u deze kunt behandelen.
  • weet u welke cardiale medicatie kan worden afgebouwd of gestopt bij hartfalen in de laatste fase.
  • heeft u inzicht in de ontstaansmechanismen van dyspneu bij COPD en weet u welke niet-medicamenteuze en medicamenteuze behandelopties u kunt inzetten om dyspneu te verlichten.
  • weet u welke specifieke patiëntkenmerken u in overweging moet nemen bij de communicatie met uw patiënten en hun mantelzorgers in het kader van prognose en proactieve zorgplanning.
  • heeft u kennis over het ziektebeloop van hartfalen en COPD.

Docent

  • dr. Mariëlle van der Velden-Daamen

    Mariëlle van der Velden-Daamen (1967) werkt sinds 2000 als specialist ouderengeneeskunde. Na zestien jaar bij MeanderGroep Zuid-Limburg te hebben gewerkt, stapte ze in 2009 over naar Cicero Zorggroep. Ze had toen al een start gemaakt met haar promotieonderzoek. In 2016 promoveerde ze op het onderwerp ‘Hartfalen bij verpleeghuisbewoners’. In de periode 2017-2023 was ze tevens redactielid van het tijdschrift voor ouderengeneeskunde en lid van de werkgroep richtlijnontwikkeling van Verenso. Sinds april 2020 is Mariëlle naast haar werk als specialist ouderengeneeskunde hoofd van de vervolgopleiding tot specialist ouderengeneeskunde aan de Universiteit Maastricht.

  • dr. Johanna Broese

    Johanna Broese (1990) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens haar wetenschapsstage raakte zij geïnteresseerd in de ouderengeneeskunde. Na haar afstuderen in 2015 werkte ze op de afdeling geriatrie in het Medisch Centrum Alkmaar. In 2017 startte ze haar promotieonderzoek naar palliatieve zorg bij COPD aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Haar onderzoek was deel van een landelijk project in samenwerking met Long Alliantie Nederland en het Radboudumc. In 2023 verdedigde ze haar proefschrift ‘From reactive to proactive: implementing palliative care for patients with COPD’. Tijdens en na haar promotie presenteerde ze op talloze nationale en internationale congressen en ontwikkelde ze een blended learning-programma voor verpleegkundigen en artsen in de eerste en tweede lijn over palliatieve zorg bij mensen met COPD. Sinds 2022 werkt ze als arts in het verpleeghuis.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor specialisten ouderengeneeskunde.
  • Ruim 55 cursussen
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang