Osteoporose: beter voorkomen dan breken

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
  • Ruim 60 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Op ieder device

Osteoporose is een veelvoorkomende aandoening die ernstige gevolgen kan hebben. Vaak wordt deze aandoening pas opgemerkt als er een fractuur ontstaat. Op het eerste gezicht is osteoporose een typische ouderdomsziekte, maar schijn bedriegt. De kwaliteit van onze botten wordt namelijk grotendeels bepaald tijdens de groei in de puberteit.

Als apothekersassistent is het belangrijk om meer te weten over osteoporose, omdat het een chronische aandoening is die in meer dan 50% van de gevallen kan worden gestopt met behulp van geneesmiddelen. Daarnaast is de therapietrouw bij de behandeling van osteoporose of bij fractuurpreventie laag en tot slot neemt het aantal patiënten sterk toe. Goede voorlichting over medicatie en adviezen ter preventie zijn dus belangrijk bij osteoporose. Als apothekersassistent kun je hier zeker je steentje aan bijdragen.

In deze cursus maak je kennis met alle relevante aspecten van osteoporose. We behandelen onder andere het proces van de botopbouw en botafbraak, en het ontstaan van osteoporose. Je leert meer over de risicofactoren voor osteoporose en hoe je patiënten met osteoporose of een verhoogd risico daarop kunt herkennen. Tot slot komen de diagnostiek en behandeling aan bod, waarbij ook wordt ingegaan op de preventie.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kun je:

  • gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten die te maken hebben met osteoporose, zowel op het gebied van preventieve maatregelen als op het gebied van medicatie.
  • uitleggen wat osteoporose is, hoe het ontstaat en wat de gevolgen zijn op de kwaliteit van leven.
  • benoemen welke risicofactoren de kans op osteoporose verhogen.

Docent

  • drs. Marc de Leeuw

    Marc de Leeuw (1981) studeerde farmacie aan de Universiteit Utrecht. Hij behaalde het apothekersdiploma in 2005. Hij werkte na zijn afstuderen enkele jaren in verschillende openbare apotheken, waarna hij aan de slag ging als apotheker/redacteur bij het Pharmaceutisch Weekblad. Daarna werkte hij bij het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC) aan het opstellen van doseringsadviezen voor specifieke patiëntenpopulaties zoals dialysepatiënten, patiënten met morbide obesitas en patiënten die bariatrische chirurgie hebben ondergaan. Naast zijn werk bij het GIC specialiseerde hij zich in het schrijven van nascholingen en (medische) artikelen. Sinds juni 2019 richt hij zich volledig op het schrijven van nascholingen en (medische) artikelen als freelance medisch redacteur.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
  • Ruim 60 cursussen
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang