Transgenderzorg voor volwassenen

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor huisartsen.
  • Ruim 60 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere paketten

De toegenomen maatschappelijke acceptatie van genderdiversiteit heeft geleid tot een toename van het aantal zorgzoekende personen, nieuwe zorgaanbieders en wetenschappelijke kennis. Traditioneel werd transgenderzorg volledig geleverd door genderpoli’s, maar een deel van de hulpvraag omvat ook huisartsgeneeskundige zorg, zoals ondersteuning bij cyclusregulatie, comorbiditeiten en het bieden van nazorg. Door de drukte in de huisartsenpraktijk en de beperkte aandacht voor de rol van de huisarts in de richtlijnen blijven deze zorgvragen echter vaak onbeantwoord.

Deze cursus biedt huisartsen de kennis en vaardigheden om niet alleen de specifieke vragen rond genderidentiteit te herkennen en te beantwoorden, maar ook om passende ondersteuning te bieden tijdens de wachttijd op specialistische zorg. Om aan de gedifferentieerde zorgvraag van transgender en genderdiverse personen tegemoet te komen, is het helder krijgen van de hulpvraag belangrijk voor de huisarts. Verder leert u hoe u comorbiditeiten kunt behandelen en kunt doorverwijzen naar centrale óf decentrale gespecialiseerde zorg wanneer nodig, zodat u bijdraagt aan een inclusieve en patiëntgerichte zorgverlening.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • kunt u effectief de hulpvraag van transgender patiënten verkennen en passende ondersteuning bieden.
  • weet u wanneer en hoe u patiënten moet doorverwijzen naar centrale óf decentrale specialistische transgenderzorg.
  • bent u in staat om comorbiditeiten te herkennen en te behandelen om verergering van genderdysforie te voorkomen.
  • begrijpt u de rol van de huisarts in het bieden van laagdrempelige, inclusieve en empathische zorg voor transgender personen. 

Docent

  • Franklin Maidman MSc

    Franklin Maidman is huisarts in de regio Amsterdam en werkt als waarnemend huisarts. Tijdens zijn opleiding heeft hij als vrijwilliger als arts bij de Transkliniek in Amsterdam gewerkt, waar zijn interesse voor transgender- en genderdiverse zorg toenam. Momenteel is hij lid van de NHG-Expertgroep Seksuele Gezondheid, waar hij zich inzet voor verbetering van de zorg rondom seksuele gezondheid.

  • drs. Anouk Balleur

    Anouk Balleur is een klinisch psycholoog met een eigen praktijk, Praktijk Buitengewoon, en werkt in de specialistische geestelijke gezondheidszorg. Ze is opgeleid aan het VU medisch centrum, waar ze jarenlang deel uitmaakte van het genderteam en de medische psychologie. In deze rol begeleidde ze transpersonen van alle leeftijden bij hun medische transitie.

    Na haar tijd bij het VU medisch centrum heeft Anouk gewerkt in de ggz, zowel voor jeugd als voor volwassenen. Hier heeft ze zich sterk gemaakt voor de verbetering van de zorg voor transgender personen. Dit deed ze onder andere door een groepsbehandeling te ontwikkelen voor jongeren met autisme, het inzetten van ervaringsdeskundigen en het creëren van een online groepsaanbod voor ouders.

    In de afgelopen jaren is Anouk ook actief als docent in de bij- en de nascholing van zorgprofessionals, met een focus op genderdiversiteit en transgenderzorg.

  • dr. ir. Annabel Markesteijn

    Na een periode van zelfreflectie kwam Annabel Markesteijn tot de conclusie van iets wat eigenlijk altijd al duidelijk was. Sinds enkele jaren is Annabel dan ook ervaringsdeskundige op het gebied van transgenderzorg. In het dagelijks leven werkt zij onder andere als wetenschappelijk onderzoeker in een technisch vakgebied, maar sinds haar transitie is deze carrière meer naar de achtergrond verschoven. Nu zet Annabel haar technische achtergrond voornamelijk in om transgender personen te ondersteunen.

    Momenteel is Annabel belangenbehartiger bij Transvisie en voorzitter van de Genderzorg Adviesraad van het Radboudumc, waar zij ook het Gender Infopunt coördineert. Daarnaast is Annabel ervaringsdeskundig cliëntondersteuner bij PsyTrans, waar zij mensen helpt met praktische zaken rondom de medische transitie.

  • dr. Peter Leusink

    Peter Leusink is huisarts en seksuoloog. Hij is werkzaam bij Transgenderzorg Utrecht en hoofddocent van de opleiding consulent seksuele gezondheid. Daarnaast is Peter eindredacteur van het ‘Handboek Seksuele gezondheid’ en het boek ‘Seksuele disfuncties: diagnostiek en behandeling’. Sinds enkele jaren zet hij zich in om de abortuspil via de huisarts mogelijk te maken.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor huisartsen.
  • Ruim 60 cursussen
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang