Klinimetrie in de neurologie

Klinimetrie in de neurologie

Deze cursus komt binnenkort online!

Dé neurologische patiënt bestaat niet. Toch is het jouw taak als fysiotherapeut om door middel van metingen en klinisch redeneren jouw patiënt zo goed mogelijk te evalueren.

In deze cursus leer je hoe je een neurologische patiënt op een systematische manier in kaart brengt, krijg je inzicht in het belang van het uitvoeren van metingen bij neurologische patiënten, begrijp je waarom deze metingen essentieel zijn voor het bepalen van de juiste behandelstrategie en kun je de therapie evalueren aan de hand van de 0-meting. De cursus biedt praktische kennis over verschillende meetinstrumenten en hoe je deze effectief inzet om relevante gegevens te verzamelen. Je leert ook welke meetinstrumenten je moet gebruiken in diverse klinische situaties en ontwikkelt je vermogen om het juiste instrument toe te passen door middel van klinisch redeneren.

In deze cursus komen de volgende meetinstrumenten aan bod: Berg Balance Scale (BBS), Dynamic Gait Index (DGI), Functional Ambulation Category (FAC), Modified Ashworth Scale (MAS), Perceived Resistance to Passive Motion (PRPM), Medical Research Council (MRC) & de Motricity Index. Ondanks dat deze cursus gericht is op fysiotherapeutisch onderzoek in de ziekenhuissetting, zijn de besproken meetinstrumenten ook in de eerstelijns fysiotherapie toe te passen.

Afbeelding van cursus Klinimetrie in de neurologie
Accreditatiepunten
2 punten

Ruim 100 geaccrediteerde cursussen

Onbeperkt toegang op ieder device

Vakinhoudelijk en praktijkgericht

Preview

Na afloop van deze cursus kan je:

Een neurologische patiënt in kaart brengen

Uitleggen waarom je bepaalde metingen doet bij een neurologische patiënt

Bepaalde metingen uitvoeren m.b.v. verschillende meetinstrumenten

Een aantal meetinstrumenten, waarmee je die metingen doet, identificeren

Door middel van klinisch redeneren het juiste meetinstrument toepassen, passend bij de situatie

Docenten

Inge Lim PhD

Inge Lim heeft in 1999 de studie bewegingswetenschappen afgerond aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Tijdens haar afstuderen, deels in Amsterdam en deels in Boston (Verenigde Staten van Amerika) heeft zij zich vooral bezig gehouden met onderwerpen op het gebied van neurologie. Hierna heeft zij de verkorte opleiding fysiotherapie gedaan aan de Hogeschool Utrecht, die zij in 2002 afrondde. Daarna startte zij in een groot Europees onderzoeksproject naar het effect van cueing bij de ziekte Parkinson (het Rescue-project, 2002-2005). In 2009 promoveerde zij hierop aan de Vrije Universiteit. Tussen 2005 en 2007 was Inge betrokken bij het doelmatigheidsonderzoek ‘ ParkNet’ naar de effecten van netwerkvorming en scholing voor de ziekte van Parkinson. Hierin deed zij metingen bij patiënten, coördineerde zij onderzoek in de regio Noord Holland en was zij bezig met de scholing van therapeuten. Tussen 2007 en 2012 werkte zij in het VU Medisch Centrum op de klinische afdelingen neurologie, neurochirurgie en psychiatrie. Met een uitstapje van een jaar om een behandelprogramma voor patiënten met de ziekte van Parkinson op te zetten in reactiveringscentrum Naarderheem in Naarden in 2010.

Van 2012 tot 2017 werkte Inge als docent op de Hogeschool Utrecht en gaf de vakken ‘centraal neurologische aandoeningen’ en ‘onderzoeksmethoden’. Daarnaast begeleidde zij studenten bij het schrijven van hun scriptie. Vanaf 2015 combineerde zij dit met werk in het UMC Utrecht als fysiotherapeut op de afdelingen neurologie, neuro-oncologie en psychiatrie. Naast het werk in het ziekenhuis geeft Inge gastlessen op de Hogeschool Utrecht en de SOMT, is zij actief als bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuisfysiotherapie en schrijft ze vertaalslagen van referaten over neurologie voor het Nederlands Paramedisch Instituut.   

Profielfoto van auteur Inge Lim PhD
Bekijk ook onze gerelateerde cursussen!
Afbeelding van cursus In elke roker zit een stopper: de rol van de fysiotherapeut
Afbeelding van cursus Terugkeer naar werk, bij kanker
Afbeelding van cursus Lymfoedeem na kanker
Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!

Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!