Fysiotherapie bij axiale spondyloartritis
Stap nu in
- Ruim 90 cursussen
- Onbeperkt toegang
- Op ieder device
Axiale spondyloartritis (axSpA), voorheen vooral bekend als de ziekte van Bechterew, is een reumatische ontstekingsaandoening met vooral klachten aan de wervelkolom en de SI-gewrichten, en komt bij ongeveer één op de 200 mensen voor. Uit recent onderzoek blijkt dat 50% van mensen met axSpA onder behandeling is van een fysiotherapeut, maar dat de behandeling in de meeste gevallen niet aan de recent verschenen ‘aanbevelingen voor fysiotherapie bij axSpA’ voldoet. Daarom richt deze cursus zich hoofdzakelijk op het leren toepassen van deze aanbevelingen, inclusief de uitvoering van de aanbevolen testen, behandelvormen en voorlichting bij mensen met axSpA.
Bij axSpA is er vaak sprake van een vertraging in het stellen van een diagnose: het duurt gemiddeld nog steeds 7 jaar vanaf het begin van de klachten tot het stellen van de diagnose. In deze cursus leert u waaraan u axSpA mogelijk kunt herkennen, zodat u iemand met rugklachten (zonder diagnose) en een vermoeden van axSpA naar de huisarts kunt verwijzen.
Adequate lichamelijke activiteit is bij axSpA extra belangrijk vanwege het ziektebeloop en het door axSpA verhoogde risico op hart- en vaatziekten. Uit onderzoek naar lichamelijke activiteit van mensen met axSpA, blijkt dat zij onvoldoende en te weinig intensief bewegen. De grootste winst lijkt te halen in beweging met hoge intensiteit. U leert daarom welke beweegactiviteiten en sporten u aan mensen met axSpA kunt adviseren en waar patiënten daarbij op moeten letten. Het is bij axSpA belangrijk dat een beweegprogramma voor de persoon op maat gemaakt wordt en er begeleiding is bij het implementeren van een beweegprogramma in het dagelijks leven. Daarom leert u in deze nascholing ook hoe u een persoonlijk beweegprogramma samenstelt, oefeningen kunt aanpassen aan het individu en begeleiding geeft bij gedragsverandering.
Preview
Leerdoelen
Na afloop van deze cursus:
- weet u hoe u axSpA mogelijk kunt herkennen bij mensen zonder diagnose, zodat u tijdig kunt verwijzen naar de huisarts
- voert u adequaat een anamnese en onderzoek uit bij iemand met een vermoeden van axSpA
- geeft u voorlichting op maat aan mensen met axSpA, inclusief het toepassen van geschikte gedragsveranderingstechnieken voor het optimaliseren van oefen- en beweeggedrag
- bent u in staat een persoonlijk oefen- en beweegprogramma samen te stellen en oefeningen aan te passen op basis van de individuele patiëntkarakteristieken, -mogelijkheden en -voorkeuren
Stap nu in
- Ruim 90 cursussen
- Ruim aanbod
- Onbeperkt toegang