Organisatie van dementiezorg
Stap nu in
- Ruim 55 cursussen
- Onbeperkt toegang
- Op ieder device
In 2020 is de Zorgstandaard Dementie herzien. Hierin wordt een visie uiteengezet voor het hele dementietraject, vanuit het perspectief van personen met dementie en hun mantelzorgers. De Zorgstandaard Dementie vormt het uitgangspunt van deze cursus. Aan bod komen de drie fasen van dementie, waarbij we aandacht besteden aan het proces van Advance Care Planning.
Het gaat op de reis van de patiënt en diens naasten continu om preventie en veiligheid en dus het voorkómen van onnodige achteruitgang, verlies van zelfstandigheid, overbelasting van mantelzorgers, complicaties, medicatiegebruik, ziekenhuisverwijzingen, crisissituaties. Het betreft ouderen met dementie thuis, in kleinschalige woonvormen, in het ziekenhuis; daar waar over de muren eenduidige medische coördinatie moet plaatsvinden. Vragen die in deze cursus aan de orde komen zijn:
- Hoe kan de medische coördinatie over netwerkzorg het beste worden gevoerd?
- Welke taakherschikking is mogelijk?
- Hoe verloopt het multidisciplinaire samenwerkingsproces?
- Wat is de rol van experts zoals de specialist ouderengeneeskunde, de klinisch geriater/internist ouderengeneeskunde en de ouderenpsychiater?
Ook gaat het om samenwerking met het sociaal domein en de inrichting van wijkzorg als onderdeel van de dementievriendelijke gemeente. Een huisarts, specialist ouderengeneeskunde en een geriater schuiven aan om hierover samen in gesprek te gaan.
Preview
Leerdoelen
Na afloop van deze cursus:
- weet u welke fasen van dementie er worden onderscheiden in de Zorgstandaard Dementie
- herkent u signalen die kunnen wijzen op een dementieel beeld
- bent u zich bewust van het belang van Advance Care Planning
- weet u wanneer en met wie u de samenwerking kunt zoeken om tot een optimaal begeleidingstraject te komen
Stap nu in
- Ruim 55 cursussen
- Ruim aanbod
- Onbeperkt toegang