Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) bij kinderen
Stap nu in
- Ruim 90 cursussen
- Onbeperkt toegang
- Op ieder device
In deze cursus krijg je alle ins- en outs van ALK (aanhoudende lichamelijke klachten) bij kinderen. Er wordt gesproken over ALK wanneer het kind aanhoudende lichamelijke klachten heeft en hierdoor beperkingen in het dagelijks functioneren en/of lijdensdruk ervaart. Ook dient er goed aanvullend medisch onderzoek te zijn uitgevoerd waaruit geen verklaring voor de desbetreffende klacht(en) gevonden kan worden. Voorheen werd de term SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten) gebruikt.
ALK kan verdeeld worden in vier groepen: hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid, en pijn in het houdings- en bewegingsapparaat. Daarnaast kan het verdeeld worden in milde ALK, matig tot ernstige ALK, en ernstige ALK.
ALK bij kinderen komt regelmatig voor in Nederland. In de NVK-richtlijn Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) bij kinderen uit 2019 wordt bij een prospectieve cohortstudie onder Nederlandse volwassenen door 14,6% somatische symptomen gemeld bij een leeftijd van 10 jaar. Een Nederlands populatie-onderzoek beschrijft een prevalentie van 25% bij kinderen met chronische pijn en deze neemt toe met de leeftijd.
Uit de richtlijn en diverse studies blijkt ook dat fysiotherapie effectief kan bijdragen aan de vermindering van klachten bij deze doelgroep. Echter is dit in de praktijk nog relatief weinig terwijl de urgentie hoog is. ALK-klachten op kinderleeftijd zijn een grote voorspelbare waarde voor het hebben van vergelijkbare klachten op volwassen leeftijd. Met behulp van deze cursus kun je als fysiotherapeut meer kennis vergaren over kinderen met ALK.
Preview
Leerdoelen
Na afloop van deze cursus kun je:
- de basiskennis van de richtlijn ALK bij kinderen en de gevolgen en risicofactoren van kinderen met ALK benoemen
- verschillende verklaringsmodellen benoemen en deze toepassen bij kinderen met ALK
- voorlichting geven aan ouders en kinderen van basisschoolleeftijd (8-12 jaar) en middelbare schoolleeftijd (12-18 jaar)
- klachten bij kinderen met ALK in kaart brengen middels een gerichte anamnese en een fysiotherapeutisch onderzoek
- bepalen of het kind bij jou op de juiste plek is voor een behandeling en/of een multidisciplinaire aanpak nodig is
Stap nu in
- Ruim 90 cursussen
- Ruim aanbod
- Onbeperkt toegang