Een paradigmashift: van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag

Een paradigmashift: van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag

Ontdek de toekomst van de zorg: focus op gezondheid en gedrag! We gaan in op de betekenis en de impact van de huidige verschuiving in de gezondheidszorg: van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag. Deze cursus biedt waardevolle inzichten en praktische toepassingen voor de dagelijkse praktijk.

In de cursus bespreken we de achtergronden van deze verschuiving en concentreren we ons op de opbouw en toepassingen van twee essentiële benaderingen voor een breder begrip van gezondheid: het concept Positieve Gezondheid en de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF).

We gaan in gesprek met een ervaren fysiotherapeut om te begrijpen hoe deze benaderingen het dagelijkse werk van fysio- en oefentherapeuten beïnvloeden. Je zult ontdekken welke kansen deze benaderingen bieden en welke uitdagingen er zijn om ze succesvol in de praktijk toe te passen.

Bereid jezelf voor op de toekomst van de gezondheidszorg en verbeter jouw kennis en vaardigheden!

Afbeelding van cursus Een paradigmashift: van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag
Accreditatiepunten
3 punten

Ruim 100 geaccrediteerde cursussen

Onbeperkt toegang op ieder device

Vakinhoudelijk en praktijkgericht

Preview

Na afloop van deze cursus:

Kun je uitleggen wat er wordt bedoeld met de recente paradigmashift van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag

Kun je de verschillende modellen / benaderingen van een brede kijk op gezondheid toepassen

Kun je breed kijken naar gezondheid, en zo de cliënt helpen de focus op de klacht te verbreden naar een focus op gezondheid

Kun je de toepassingen, kansen en barrières in het gebruik van het concept PG en de ICF in de dagelijkse fysio-/oefentherapie praktijk benoemen

Docenten

dr. Yvonne Heerkens

Yvonne Heerkens studeerde bewegingswetenschappen en behaalde in 1986 haar doctoraat in revalidatie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze was betrokken bij diverse gezondheidszorgprojecten, werkzaam bij het Nederlands Paramedisch Instituut (NPi), waar ze zich bezighield met zaken zoals uniformiteit van taalgebruik, het functioneren volgens de ICF, beoordelingsinstrumenten, hulpmiddelen (ISO 9999) en gezondheidszorgdossiers. Momenteel richt ze zich op de implementatie en aanpassing van de ICF en ISO 9999, evenals op het ontwikkelen van protocollen voor het verstrekken van hulpmiddelen. Sinds 2002 werkt Yvonne ook als lector in occupation and health aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. De onderzoeksgroep richt zich voornamelijk op duurzame inzetbaarheid van professionals, vooral die in de gezondheidszorg en het onderwijs, arbeidsparticipatie van mensen met chronische aandoeningen en de impact van professioneel leiderschap op duurzame inzetbaarheid. 

Profielfoto van auteur Dr. Yvonne Heerkens
Profielfoto van auteur Dr. Miriam de Kleijn
dr. Miriam de Kleijn

Miriam de Kleijn is opgeleid als huisarts en epidemioloog en werkt al ruim tien jaar als zelfstandig adviseur in gezondheidsvraagstukken. Ze is werkzaam als onafhankelijk consultant bij PinK-FOX en als adviseur voor het Institute for Positive Health (iPH), waar ze ook coördinator onderzoek is. De afgelopen jaren richtte ze zich op de implementatie van patiëntgerichte zorg in een regionale eerstelijnszorgorganisatie en heeft ze een digitaal gegevensuitwisselingsnetwerk voor de gezondheidszorg in de regio Utrecht opgezet.

Daarnaast is zij voorzitter van het Partnership Stoppen met Roken, een netwerk van beroepsorganisaties in de zorg, en voorzitter van de stichting Keer roken om, die met de humoristische voorstelling “de sTOPPERS” roken en stoppen bespreekbaar maakt. Ze is lid van de Taskforce Rookvrije Start en mede-auteur van het boek “In elke roker zit een stopper”. Verder is ze lid van de Raad van Toezicht van gezondheidscentra in Diemen en de Nederlandse Hartstichting.

Bekijk ook onze gerelateerde cursussen!
Afbeelding van cursus In elke roker zit een stopper: de rol van de fysiotherapeut
Afbeelding van cursus Terugkeer naar werk, bij kanker
Afbeelding van cursus Lymfoedeem na kanker
Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!

Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!