Vrijwel elke zorgonderneming krijgt er op enig moment mee te maken: een langdurig of veelvuldig zieke werknemer. Een ziekmelding is lang niet altijd te voorkomen, maar als werkgever hebt u wel een zekere mate van invloed op het ziekte- en re-integratie traject. Slecht personeelsmanagement kan cruciaal zijn in het geval van een ziekmelding. Zeker als u zich realiseert dat achter een ziekmelding soms meer schuilt, bijvoorbeeld een verschil van mening of verstoring van de arbeidsrelatie. Als u daarnaast weet dat Nederland een van de voor de werknemer meest beschermende systemen van Europa kent, te weten een bescherming tegen ontslag en een doorbetalingsverplichting van maar liefst 104 weken, begrijpt u waarom het zo belangrijk is adequaat op een ziekmelding te reageren. Daarvoor is het relevant dat u als zorgondernemer kennis heeft van de arbeidsrechtelijke mogelijkheden en onmogelijkheden.
De volgende onderdelen komen in deze cursus aan bod:
- de verplichtingen van de werkgever en de werknemer in geval van een ziekmelding
- hoe te handelen – inclusief arbeidsrechtelijke sancties – in het geval de werknemer niet meewerkt aan de re-integratie
- wat te doen als er meer speelt, zoals verstoring van de arbeidsrelatie?
- de rol van de bedrijfsarts, het UWV en de mediator in het ziektetraject
- ziekte en ontslag wegens frequent of langdurig ziekteverzuim
- de voor- en nadelen van het zogenaamde ‘slapend dienstverband’
- potentiële aankomende regelgeving aangaande de zieke werknemer
Uiteraard voorzien wij u van de nodige praktische tips over hoe u de arbeidswetgeving in geval van ziekte zo goed mogelijk kunt toepassen.
CanMEDS
Organisatie 60%
Professionaliteit 40%