Bewegen op recept: de volledige bijsluiter

Bewegen op recept: de volledige bijsluiter

Regelmatig actief bewegen en minder stilzitten dragen bij aan de preventie van diverse chronische aandoeningen, een gunstiger beloop ervan en betere behandelresultaten. Er is namelijk steeds meer bewijs voor een verband tussen een lage cardiorespiratoire fitheid (CRF) – uitgedrukt als VO2max – en het risico op hart- en vaatziekten, kanker en sterfte door diverse chronische aandoeningen. CRF lijkt een goede predictor van mortaliteit en morbiditeit te zijn, zelfs beter dan roken, diabetes en obesitas samen (smokadibesity). Het toevoegen van CRF aan de risicoclassificatie biedt behandelaars dan ook extra mogelijkheden bij de behandeling van mensen met chronische aandoeningen. Ook helpt dit bij het stimuleren van beweeg- en leefstijlinterventies voor deze groep patiënten.

Verrassend genoeg wordt met deze vorm van evidence-based medicine nog maar weinig gedaan in de spreekkamer van apothekers. Het bespreken van een actieve leefstijl heeft nog nauwelijks plek in de reguliere zorg en zit vooralsnog niet in het therapeutisch arsenaal van medisch behandelaars. Bewegen zou veel vaker gepersonaliseerd moeten worden voorgeschreven, net als medicatie. In deze cursus wordt conform een bijsluiter ingegaan op indicaties, interacties met medicatie, het werkingsmechanisme, bijwerkingen, het gebruik tijdens de zwangerschap, waarschuwingen en voorzorgen, contra-indicaties en de dosering van het medicijn bewegen.

CanMEDS

Maatschappelijk handelen 60%

Farmaceutisch handelen 20%

Samenwerking 20%

Afbeelding van cursus Bewegen op recept: de volledige bijsluiter
Accreditatiepunten
2 punten

Ruim 65 geaccrediteerde cursussen

Onbeperkt toegang op ieder device

Docenten uit de wetenschap en praktijk

Preview

Na het volgen van deze cursus:

Kent u het belang van regelmatig bewegen en minder stilzitten voor de gezondheid

Kent u de waarde van VO2max als predictor van mortaliteit en morbiditeit

Kent u de Nederlandse richtlijnen voor gezond bewegen

Kunt u diverse indicaties en contra-indicaties voor het medicijn bewegen benoemen

Heeft u meer inzicht in het werkingsmechanisme, interacties met andere medicatie en de bijwerkingen van het medicijn bewegen

Maakt het adviseren van bewegen deel uit van uw therapeutisch arsenaal

Docenten

prof. dr. Hans Zwerver

Prof. dr. J. (Hans) Zwerver is werkzaam als sportarts bij de afdeling sportgeneeskunde (SportsValley) in Ziekenhuis Gelderse Vallei te Ede. Daarnaast is hij als bijzonder hoogleraar Sport- en Beweeggeneeskunde verbonden aan het Centrum voor Bewegingswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zijn zorg-, onderwijs- en onderzoeksactiviteiten richten zich enerzijds op preventie en behandeling van sportblessures (peesaandoeningen), anderzijds op ‘Bewegen als Medicijn’. Hans Zwerver publiceerde meer dan honderd artikelen in internationale (sport)medische tijdschriften en boeken en presenteerde zijn resultaten wereldwijd op diverse vooraanstaande congressen. Hij is namens de Vereniging voor Sportgeneeskunde voorzitter van het onlangs erkende multidisciplinaire ‘Exercise is Medicine National Center’ in Nederland.

Profielfoto van auteur Prof. dr. Hans Zwerver
Bekijk ook onze gerelateerde cursussen!
Afbeelding van cursus Verantwoord gebruik van opioïden
Afbeelding van cursus Optimale zorg bij COPD
Afbeelding van cursus Oncologie & farmaceutische patiëntenzorg
Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!

Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!