Benzodiazepinen: waakzaam zijn of ontspannen toedienen?

Benzodiazepinen: waakzaam zijn of ontspannen toedienen?

Weet u wanneer en hoe u benzodiazepinen verantwoord voorschrijft? Ongeveer 1,5 miljoen mensen in Nederland gebruiken benzodiazepinen. Dit zijn effectieve middelen, maar het is essentieel om te weten bij welke indicaties en hoe lang u ze voorschrijft. Ook is het belangrijk de juiste benzodiazepine en dosering te kiezen en patiënten die willen stoppen goed te begeleiden.

In deze cursus leert u hoe u benzodiazepinen het beste kunt inzetten en het risico op afhankelijkheid minimaliseert. U krijgt inzicht in het werkingsmechanisme, de farmacokinetische eigenschappen en de bijwerkingen van benzodiazepinen. Daarnaast worden effectieve afbouwstrategieën besproken en leert u hoe u onnodig gebruik kunt terugdringen. Met praktijkgerichte casuïstiek en concrete adviezen helpt deze cursus u om verantwoord om te gaan met benzodiazepinen in uw dagelijkse praktijk.

Afbeelding van cursus Benzodiazepinen: waakzaam zijn of ontspannen toedienen?
Accreditatiepunten
1 punt

Ruim 60 geaccrediteerde cursussen

Onbeperkt toegang op ieder device

Niet gesponsord en onafhankelijk

Preview

Na het volgen van deze cursus:

Kunt u bepalen bij wie en hoe lang u benzodiazepinen voorschrijft.

Kunt u de juiste benzodiazepine en dosis voorschrijven.

Kunt u de kans op verslaving en tolerantie inschatten.

Weet u hoe u benzodiazepinen afbouwt en wat hierbij belangrijk is.

Docenten

prof. dr. Kees Kramers

Kees Kramers (Dirksland, 1962) promoveerde in 1986 in de geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Van 1989 tot 1996 volgde hij de opleiding tot internist en van 1996 tot 1998 specialiseerde hij zich tot internist-klinisch farmacoloog; beide in het Radboudumc. In 1995 promoveerde hij aan de Radboud Universiteit op onderzoek naar antilichamen die een rol spelen bij nierfalen bij de auto-immuunziekte systemische lupus erythematodes.

Sinds 1989 is Kees Kramers in het Radboudumc werkzaam op de afdeling farmacologie-toxicologie en sinds 1998 ook op de afdeling inwendige geneeskunde, waar hij verantwoordelijk is voor patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. Sinds 2010 is hij gedetacheerd op de afdeling klinische farmacie van het Canisius Willhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen.

In deze rollen ontwikkelde hij trainingen op het gebied van medicatieveiligheid voor beginnende arts-assistenten in het Radboudumc en het CWZ. Ook is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Farmacologie & Biofarmacie.

Zijn recente realisaties zijn onder meer de oprichting van het Nijmeegs Expertisecentrum voor Complexe Farmacotherapie, een regionaal samenwerkingsverband tussen ziekenhuisapotheken, regionale huisartsen, openbare apothekers en de ontwikkeling van een verplicht landelijk examen farmacotherapie voor toekomstige artsen.

Profielfoto van auteur prof. dr. Kees Kramers
Profielfoto van auteur Drs. Mike van Verseveld
drs. Mike van Verseveld

Mike van Verseveld (Tiel, 1990) begon in 2010 met de opleiding geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens zijn studie werkte hij als basisarts bij de interne geneeskunde en nadien bij de psychiatrie. In 2020 startte hij als arts in opleiding tot psychiater in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Momenteel is hij als psychiater werkzaam binnen de ouderenpsychiatrie bij Pro Persona, Maria Mackenzie.

Bekijk ook onze gerelateerde cursussen!
Afbeelding van cursus Eenzaamheid bij ouderen
Afbeelding van cursus Depressie bij kinderen en adolescenten
Afbeelding van cursus Ge-Bu Dopamine-agonisten en gabapentinoïden bij het restless-legssyndroom
Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!

Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!