Meldcode 2019 voor verzorgenden en verpleegkundigen

Vanaf 1 januari 2019 zijn er wijzigingen in de Meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling. Hierin staat welke stappen je moet nemen bij vermoedens van geweld. En dat is best pittig.

Wat is nieuw?

Het is nieuw dat er een verplichting voor jou als verzorgende of verpleegkundige is om melding te maken bij vermoedens van acute of structurele onveiligheid. Er is sprake van acute onveiligheid bij opzettelijke verwonding, wapengebruik of als de zorgvrager aangeeft slachtoffer of dader te zijn van huiselijk geweld. Voorbeelden van structurele onveiligheid zijn verwaarlozing of een te zware mantelzorgrol van een kind.

Deze meldingen doe je bij Veilig Thuis. Zij hebben hiervoor regionale meldpunten. Goed Thuis gaat deze regionale data in 1 database samenbrengen zodat ook bij verhuizing mensen in een probleemsituatie gevolgd kunnen worden.

Waarom?

In de oude meldcode was de verplichting tot melden er niet en kon je bij onduidelijke vermoedens eindeloos meer informatie blijven verzamelen. Nu is er dus een meldplicht bij vermoedens van acute of structurele onveiligheid.

Bij Goed Thuis kan er dan gekeken worden of er ook vanuit andere professionals (denk aan school, huisarts) signalen binnen zijn gekomen.

Hoe zit dat met beroepsgeheim?

Dat is nog best een pittige. Want als verzorgende of verpleegkundige hoor en zie je dingen wegens je beroepsuitoefening. Dat mag je niet zomaar met iedereen delen, dit valt onder het beroepsgeheim. Daarom gaat de meldcode ervanuit dat je jouw vermoedens bespreekt met de zorgvrager. Dit is anders als je verwacht dat dit negatieve gevolgen heeft voor de veiligheid van de zorgvrager, van jezelf of een ander. Of als je vermoedt dat de zorgvrager dan het contact verbreekt.

Wat wel mag is je vermoedens en vragen delen met een collega of aandachtsfunctionaris. En als je zelf het gesprek met de zorgvrager (of ouders) niet aandurft, dan kun je een collega inschakelen. Ook zou je in gesprek met de huisarts van de zorgvrager kunnen gaan, deze is net als jij gebonden aan hetzelfde beroepsgeheim, maar door de gedeelde zorg mag je daarmee overleggen.

Leg je bevindingen vast in het zorgdossier en noteer ook namen van collega’s, hun kijk op de zaak, wat je hebt overlegd met Veilig Thuis en welke adviezen zij hebben gegeven.

Soorten mishandeling

Misschien denk je bij mishandeling alleen aan lichamelijke mishandeling als slaan en schoppen. Maar het is breder. Ook pesten en treiteren vallen onder mishandeling. En denk ook aan financiële uitbuiting: de joviale buurman die altijd boodschappen haalt met de pinpas van de zorgvrager en dan zijn eigen weekboodschappen ook afrekent. Of een overspannen mantelzorger die alleen nog maar moppert op haar dementerende echtgenoot en hem wel een bord eten voorzet, maar niet helpt met eten? Allemaal mishandeling.

Een ander misverstand is dat mishandeling altijd opzettelijk gebeurt. Dat hoeft niet. Ook onbewust gedrag door bijvoorbeeld ziekte kan leiden tot mishandeling. Denk aan een zorgvrager met psychiatrische problematiek die zijn kinderen verwaarloosd.

Best wel lastig, die meldcode. Zou je hier een e-learning over willen volgen? Dat kan met onze e-learning Meldcode.

Link naar Meldcode V&VN

Link naar info over ouderenmishandeling

Deel deze blog
191330314_l_normal_none
Accreditatiepunten bij het Kwaliteitsregister V&V
Ontdek wat het Kwaliteitsregister V&V écht voor jou betekent als zorgprofessional. Leer hoe je makkelijk...
Lees meer
50213192_m (1)
Zorg voor jezelf: blijf groeien in je werk én als persoon
Zorg goed voor jezelf met persoonlijke ontwikkeling voor meer energie en werkplezier. CME-Online helpt...
Lees meer
dreamstime_l_118174477
Ergonomisch werken in de zorg: een must voor zorgverleners
Het ziekteverzuim in de zorg is hoog. Oorzaken zijn onder andere het verplaatsen en ondersteunen van...
Lees meer

Blijf op de hoogte van de nieuwste blogs

191330314_l_normal_none
Lees blog
50213192_m (1)
Lees blog
dreamstime_l_118174477
Lees blog
Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!

Stel een vraag aan onze servicedesk

Heb je een vraag of wil je vrijblijvend advies?
We helpen je graag en staan iedere werkdag voor je klaar!