Je hebt er vast weleens van gehoord: het Kwaliteitsregister V&V en de accreditatiepunten die erbij horen. Maar wat betekenen ze nou écht voor jou als zorgprofessional? En hoe zorg je ervoor dat je aan de juiste punten komt zonder dat het een gedoe wordt?
Wat is het Kwaliteitsregister V&V?
Het Kwaliteitsregister V&V is er voor alle verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die willen laten zien dat ze zich blijven ontwikkelen in hun vak. Of je nu werkt in de wijkverpleging, verpleeghuiszorg of de gehandicaptenzorg: dit register is een mooie manier om te laten zien dat je jouw vakkennis up-to-date houdt.
Door je in te schrijven in het register, laat je zien dat je actief werkt aan je deskundigheid. Dat is fijn voor je werkgever, collega’s én cliënten. Want zo weten zij dat jij bijblijft met de nieuwste kennis en vaardigheden.
Hoe werkt het met die accreditatiepunten?
Voor verschillende scholingen en bijeenkomsten kun je accreditatiepunten verdienen. Deze punten tellen mee voor jouw herregistratie in het Kwaliteitsregister V&V. Het gaat erom dat je jezelf blijft ontwikkelen op een manier die bij jou past.
Een paar voorbeelden van activiteiten waar je punten voor kunt krijgen:
- E-learnings (zoals die van CME-Online)
- Team- of intervisiebijeenkomsten
- Cursussen of symposia
- Reflectie op je werk in de praktijk
Een voorwaarde is wel dat de activiteit geaccrediteerd is door V&VN. Gelukkig kun je dat vaak makkelijk terugvinden, bijvoorbeeld in de scholingsinformatie of in het Kwaliteitsregister V&V.
Hoeveel punten moet je halen?
Als verzorgende of verpleegkundige moet je in 5 jaar tijd 184 punten halen. Dat lijkt misschien veel, maar als je regelmatig een scholing volgt, tikt dat sneller aan dan je denkt.
Een handig rekensommetje: 184 punten / 5 jaar = ongeveer 37 punten per jaar.
Tip van ons: maak het jezelf makkelijk
Kijk bij het kiezen van een scholing of deze geaccrediteerd is. Zo weet je zeker dat je er punten voor krijgt. Als je een e-learning volgt via bijvoorbeeld CME-Online, worden de punten automatisch doorgegeven aan V&VN als je je BIG-nummer of lidnummer (van het V&VN) hebt ingevuld. Wel zo handig!
En nog iets: houd je activiteiten bij in je persoonlijke dossier. Zo hoef je aan het eind van die vijf jaar niet alles bij elkaar te zoeken.
Tot slot: blijf jezelf ontwikkelen
Het klinkt misschien als ‘weer iets dat moet’, maar zie accreditatiepunten als een kans om jezelf te blijven uitdagen en verbeteren. Want hoe beter jij in je werk zit, hoe beter je kunt zorgen voor de mensen die op jou vertrouwen. Wist je dat je bij CME-Online heel makkelijk accreditatiepunten kunt halen? We hebben een groot aanbod aan geaccrediteerde e-learnings die je gewoon in je eigen tempo kunt volgen, wanneer het jou uitkomt. Je spijkert je kennis bij én je verzamelt meteen accreditatiepunten voor het Kwaliteitsregister V&V. Dubbel winst, toch?
Dus: ga lekker leren, haal die punten, en blijf groeien in jouw mooie vak! 💪