Samenwerking en taakherschikking in de ouderenzorg

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor specialisten ouderengeneeskunde.
  • Ruim 55 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Op ieder device

De ouderenzorg staat voor grote uitdagingen. Met een toenemende vergrijzing en een groeiend tekort aan zorgprofessionals is het noodzakelijk om de zorg anders te organiseren. Taakherschikking, waarbij taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden tussen verschillende beroepsgroepen worden herverdeeld, biedt hiervoor een oplossing. Voor u als specialist ouderengeneeskunde is het cruciaal om de voordelen van taakherschikking te begrijpen en te implementeren.

Deze cursus biedt u de kennis en de vaardigheden die nodig zijn om effectief samen te werken met verpleegkundig specialisten (VS) en physician assistants (PA). U leert hoe u door middel van taakherschikking de zorg voor kwetsbare ouderen kunt optimaliseren en welke wet- en regelgeving hierbij van toepassing is. De samenwerking tussen SO's en andere zorgprofessionals kan leiden tot een efficiëntere zorgverlening en een verbeterde kwaliteit van zorg, door de medische expertise van de SO te combineren met de verpleegkundige en ondersteunende vaardigheden van de VS en de PA.

Door deze cursus te volgen draagt u niet alleen bij aan uw eigen professionele ontwikkeling, maar ook aan de verduurzaming van de zorg voor onze ouderen.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • kent u het verschil tussen taakherschikking en taakdelegatie.
  • kunt u de belangrijkste juridische kaders en veldnormen toepassen om taakherschikking binnen uw organisatie effectief te implementeren.
  • weet u hoe u samenwerkingsafspraken tussen specialisten ouderengeneeskunde en verpleegkundig specialisten/physician assistants maakt en vastlegt in uw organisatie.
  • kunt u mogelijke knelpunten in deze samenwerking identificeren en oplossen.
  • bent u op de hoogte van de voorwaarden voor het voorschrijven van medicatie door verpleegkundig specialisten en physician assistants.

Docent

  • drs. René Boeren

    René Boeren is specialist ouderengeneeskunde, kaderarts geriatrische revalidatiezorg (GRZ), eerste geneeskundige en directeur behandeling revalidatie bij Zorgpartners Midden-Holland in Gouda. Aan de Rijksuniversiteit Utrecht (RUU) behaalde hij zijn artsexamen. Vervolgens specialiseerde hij zich in verpleeghuisgeneeskunde aan de Vrije Universiteit (VU) en voltooide hij de opleiding tot kaderarts GRZ bij Gerion.

    René heeft verschillende bestuurlijke functies bekleed. Van 1999 tot 2010 was hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Verpleeghuisartsen (NVVA) regio Den Haag en omstreken. Van 2007 tot 2010 was hij lid van het hoofdbestuur van de NVVA en de Raad van Toezicht (RVT) van Verenso. Van 2010 tot 2017 was hij voorzitter van de Raad van Toezicht van Verenso en van 2014 tot 2017 bestuurslid van het netwerk kaderartsen GRZ.

    Daarnaast is René actief geweest in het onderwijs. Van 2010 tot 2016 was hij gastdocent voor de stage chronische zorg huisartsengeneeskunde aan het Erasmus Medisch Centrum (EMC) en sinds 2014 is hij opleider voor de stage GRZ bij de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor specialisten ouderengeneeskunde.
  • Ruim 55 cursussen
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang