Wist je dat in Nederland circa twintig procent van de bevolking matige tot ernstige chronische pijnklachten heeft? Ongeveer vijf procent van deze patiƫnten heeft neuropathische pijnklachten, oftewel zenuwpijn.
Pijn is een van de meest voorkomende symptomen bij patiĆ«nten met kanker. Tot 70% van de patiĆ«nten zal op een bepaald moment in hun ziekte pijn ervaren. Pijn kan al aanwezig zijn voordat de diagnose kanker wordt gesteld; maar de pijn kan ook aanhouden of ontstaan tijdens de behandeling. Pijn is uitputtend, niet alleen in lichamelijke zin, maar juist ook op het psychologische en sociale vlak: pijn beĆÆnvloedt het dagelijkse doen en laten van de patiĆ«nt, maar ook van zijn of haar mantelzorger.
Het onderwerp opioĆÆden is een belangrijk onderwerp in de apotheek. OpioĆÆden zijn onze krachtigste pijnstillers en worden vaak ingezet bij ernstige aandoeningen. Voor de patiĆ«nten is het gebruik van opioĆÆden soms nog beladen, en daarnaast kunnen er misverstanden over opioĆÆden bestaan, zoals de angst voor verslaving. Bij nauwkeurig gebruik is het echter nog steeds de ‘Gouden Standaard’ als het gaat om pijnbestrijding.
In deze cursus komen de verschillende aspecten van het gebruik van diverse pijnstillende medicatie aan bod. Een belangrijk deel gaat over het gebruik van opioĆÆden. De verschillende vormen, het gebruik in specifieke situaties en veel praktische zaken omtrent het gebruik van opioĆÆden komen aan de orde. Als apothekersassistent kun je namelijk een belangrijke rol spelen bij de voorlichting over opioĆÆden.
We starten met de vraag wat pijn eigenlijk is en hoe een pijnprikkel ontstaat. Ook worden in het kort de achtergronden van diverse soorten pijn besproken. Aan het eind van elk hoofdstuk vind je een korte samenvatting.
Let op!
Het niveau van deze cursus ligt hoger dan de gemiddelde cursus en kan als moeilijk worden ervaren.