In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt komt hoofdpijn bij kinderen veel voor. Na cariës komen spanningshoofdpijn en migraine het meeste voor bij kinderen boven de 12 jaar en volwassenen.
De geschatte prevalentie van hoofdpijn bij kinderen is 54,4% waarbij meisjes vaker zijn aangedaan dan jongens en waarbij de prevalentie hoger wordt bij het vorderen van de leeftijd. 14% van de jongens en 28% van de meisjes tussen de 10 en 17 jaar hebben wekelijks hoofdpijn. Kinderen met hoofdpijn zijn vaak beperkt in hun dagelijks leven. Er is vaak sprake van schoolverzuim en verminderde schoolprestaties, waarbij een multidisciplinaire benadering gewenst is.
De meeste kinderen met hoofdpijn worden behandeld door een arts en een hoofdpijnverpleegkundige en komen niet bij een manueel therapeut. Zo nodig wordt een (kinder)psycholoog en/of een (kinder)fysiotherapeut bij het zorgtraject betrokken. Fysiotherapeutische interventies richten zich over het algemeen op het verbeteren van het dagelijks functioneren en het verminderen van uitlokkende en onderhoudende factoren bij hoofdpijn. Deze uitlokkende en onderhoudende factoren kunnen goed op het vlak van de manueel therapeut liggen.
Belangrijk is dat de zorg die wordt verleend door de manueel therapeut aansluit bij de zorg die wordt geboden door arts, psycholoog en andere hulpverleners, zoals een kinderfysiotherapeut. Tegenstrijdige adviezen veroorzaken namelijk onzekerheid bij het kind en de ouders, en komt de effectiviteit van zorg niet ten goede. Ouders en soms ook de school van het kind dienen eveneens betrokken te worden in het onderzoek en de behandeling. Samenwerken en afstemmen is bij het behandelen van kinderen met hoofdpijn wenselijk.
In deze cursus worden twee wetenschappelijke (Engelse) artikelen aangeboden waar een vraag over wordt gesteld. De extra studiebelasting voor het lezen van deze artikelen is meegenomen in de toegekende punten voor deze cursus.