De schildklier

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
  • Ruim 60 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Op ieder device

De schildklier maakt schildklierhormonen die een rol spelen in vrijwel alle lichaamsweefsels en organen. Deze hormonen zijn belangrijk voor de stofwisseling, voor de groei en de geestelijke ontwikkeling. Aandoeningen aan de schildklier komen geregeld voor. Als een schildklieraandoening onbehandeld blijft, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, osteoporose, hyperactiviteit en depressie. Een vroegtijdige diagnose is daarom belangrijk.

In deze cursus legt Marjolijn Vijverberg uit wat symptomen en oorzaken zijn van hypothyreoïdie en hyperthyreoïdie. Daarnaast bespreekt ze hoe deze schildklieraandoeningen behandeld worden en welke voorlichting je als apothekersassistent aan patiënten kunt geven. Tot slot staat Marjolijn stil bij schildklierproblemen tijdens zwangerschap en postpartumperiode, en bij schildklieraandoeningen bij kinderen.

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus kun je:

·       uitleggen hoe de schildklier en bijschildklieren zijn opgebouwd.

·       de symptomen van een te traag en te snel werkende schilklier herkennen.

·       uitleggen wat de bijwerkingen zijn van schildkliermedicatie.

·       gerichte adviezen en voorlichting geven aan patiënten die te maken hebben met schildklieraandoeningen.

Docent

  • drs. Marjolijn Vijverberg-Vermaas

    Marjolijn Vijverberg heeft Farmacie gestudeerd in Utrecht en is in 1992 afgestudeerd als apotheker. Ze is twaalf jaar werkzaam geweest als openbaar apotheker. Daarnaast was zij gedurende vijf jaar secretaris en lid van het dagelijks bestuur van het KNMP Departement Utrecht. Sinds enkele jaren is zij vanuit haar eigen bedrijf FarmAparte werkzaam als auteur van schriftelijke geaccrediteerde nascholingen voor apothekers en apothekersassistenten. Daarnaast schrijft ze voor diverse medisch farmaceutische uitgevers teksten op het gebied van voorlichting over medische aandoeningen en geneesmiddelen.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apothekersassistenten.
  • Ruim 60 cursussen
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang