Grip op SOLK/ALK: complexe aanhoudende klachten in de huisartsenpraktijk

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor huisartsen.
  • Ruim 55 cursussen
  • Onbeperkt toegang
  • Keuze uit meerdere paketten

Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK), ook wel aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) genoemd, omvatten meer dan alleen lichamelijke klachten. Daarom wordt in deze cursus gesproken over complexe aanhoudende klachten. Bij dertig tot vijftig procent van de patiënten in de huisartsenpraktijk is er sprake van dit soort klachten, maar voor huisartsen is het vaak een moeilijk grijpbaar en hanteerbaar klachtenspectrum.

Met deze cursus wordt beoogd om u meer grip op deze klachten te geven, vanuit ervaringen uit de praktijk en vanuit wetenschappelijke studies die hieraan ten grondslag liggen. De cursus start met een uitleg over wat SOLK/ALK precies zijn, inclusief de achtergrond en de huidige standaarden en richtlijnen. Vervolgens worden de twee hoofdbenaderingen, het biomedisch model en het biopsychosociaal model, besproken. Vervolgens wordt de allostase-theorie als brug tussen deze twee benaderingen geïntroduceerd. Daarna volgen praktische aanknopingspunten voor de huisartsenpraktijk, met voorbeelden uit het Zelfactie Energie- en Herstelmanagement (ZEHM)-programma. Dit biedt u handvatten om patiënten met complexe aanhoudende klachten meer toegespitste zorg te bieden en te fungeren als startpunt voor hun behandeling.

Preview

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus:

  • weet u welke klachten binnen het cluster van complexe aanhoudende klachten vallen.
  • kent u het biomedisch model en het biopsychosociaal model als de twee hoofdbenaderingen van complexe aanhoudende klachten.
  • kent u de allostase-theorie die wordt geïntroduceerd als brug tussen deze twee benaderingen.
  • kunt u het energie- en klachtenpatroon van uw patiënt vaststellen.
  • kent u de fundamentele mechanismen die een rol spelen bij complexe aanhoudende klachten.
  • kunt u een klachtentheorie opstellen met uw patiënt.
  • bent u op de hoogte van een gecombineerd beweeg- en gedragsprogramma waarmee patiënten met complexe aanhoudende klachten kunnen werken aan hun herstel.

Docent

  • Bert Kallen

    Bert Kallen is fysiotherapeut (afgestudeerd in 1982) en studeerde psychologie aan de Universiteit in Tilburg. Naast een fysiotherapiepraktijk in een gezondheidscentrum, heeft hij in 2009 een eerstelijns behandel- en expertisecentrum opgericht voor complexe aanhoudende klachten (Centrum voor SOLK e.a. Complexe Klachten, in Sittard). In dit centrum wordt met een multidisciplinair team een geïntegreerd beweeg- en gedragsprogramma voor mensen met complexe aanhoudende klachten aangeboden. Dit programma is ontwikkeld op basis van eigen klinische inzichten en wetenschappelijke inzichten uit de allostase-theorie. In het boek Grip op SOLK (2013) heeft Bert Kallen dit programma, samen met gezondheids- en gedragswetenschapper drs. Monique Pennings, onderbouwd en beschreven.

    Door de jaren heen heeft Bert Kallen na- en bijscholingen verzorgd voor o.a. huisartsen, verzekeringsartsen van het UWV, bedrijfsartsen en masteropleidingen fysiotherapie. Hij is voorts voorzitter van de Society for Psychosomatic Medicine in Nederland, een Nederlands-Vlaamse vereniging/platform die zich sinds 1947 inzet voor integrale zorg.

    Contact: kalpen@home.nl

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor huisartsen.
  • Ruim 55 cursussen
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang