De meeste ouders met jonge kinderen krijgen te maken met kinderziekten. Dit zijn allemaal min of meer besmettelijke ziekten die met verschillende verschijnselen voorkomen. Bij een aantal van deze kinderziekten kan het kind huiduitslag krijgen in de vorm van vlekjes of bultjes. Dit kan voor ouders een reden tot ongerustheid zijn. Vaak zullen ouders contact opnemen met de huisartspraktijk, maar het is ook mogelijk dat ze langskomen in de apotheek en aan de balie hun vragen stellen. Het is dan zinvol dat jij als assistent het een en ander afweet van de verschillende kinderziekten en de bijbehorende symptomen, zodat je gerichte adviezen en voorlichting kunt geven. Vaak is de uitslag onschuldig, maar soms is er sprake van een aandoening die behandeld en/of gemeld moet worden.
Tegen kinderziekten met een risico op complicaties wordt beschermd via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).
In deze cursus worden verschillende kinderziekten met uitslag besproken die bij kinderen kunnen voorkomen. Behandeld worden:
- mazelen
- rodehond
- roodvonk
- waterpokken
- vijfde ziekte en zesde ziekte
- hand-, voet- en mondziekte
Per ziekte wordt aandacht besteed aan de epidemiologie, verwekker, besmettelijkheid, incubatietijd, verschijnselen, behandeling en immuniteit. Ook worden er drie kinderziekten zonder uitslag behandeld, namelijk:
- bof
- kinkhoest
- Pseudokroep
Daarnaast gaan we in op de achtergronden van het ontstaan van een koortsstuip en pseudokroep en de adviezen die je ouders van kinderen met een koortsstuip of pseudokroep kunt geven.
Voordat je ouders zelfzorgadviezen geeft, moet je eerst zeker weten dat er geen alarmsignalen aanwezig zijn. Kinderen met een alarmsignaal moeten worden gezien door een arts!Deze cursus begint nu met een aantal reflectievragen naar aanleiding van een casus. Veel succes en plezier bij het volgen van deze cursus.