Hoge bloeddruk: ongemerkt gevaarlijk
Stap nu in
- Ruim 60 cursussen
- Onbeperkt toegang
- Op ieder device
Nederland telt ruim 1,6 miljoen mensen met een hart- of vaatziekte . Het risico op hart- en vaatziekten (HVZ) wordt voor een deel bepaald door de leefstijl. Een andere belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten is een te hoge bloeddruk (hypertensie). Hoge bloeddruk wordt ook wel een ‘stille aandoening’ genoemd. De vaten staan steeds onder een te hoge druk, maar je voelt er meestal niets van. Mensen gaan vaak pas naar de dokter als ze klachten hebben, maar bij een hoge bloeddruk heb je die vaak niet. Toch kan er wel schade ontstaan, bijvoorbeeld aan je bloedvaten, hart en hersenen, zonder dat je dit merkt. Dit kan leiden tot een hartinfarct, een beroerte of hartfalen. De voortdurende druk op de bloedvaten kan ook schade aanrichten aan de organen zoals de ogen en nieren.
Het is mogelijk de bloeddruk te verlagen door een aanpassing van de leefstijl, maar vaak zal bloeddrukverlagende medicatie moeten worden gebruikt.
Leerdoelen
Na afloop van deze cursus ken je de oorzaken, risicofactoren en gevolgen van een hoge bloeddruk. Je kunt gerichte leefstijladviezen en voorlichting geven over het gebruik van bloeddrukverlagende geneesmiddelen aan patiënten met (een verhoogd risico op) een hoge bloeddruk. Na het volgen van deze cursus weet je ook waarom het zo belangrijk is dat patiënten hun medicijnen op tijd en in de voorgeschreven dosering blijven gebruiken.
In deze cursus worden de volgende onderwerpen besproken:
- wat is een hoge bloeddruk?
- hoe vaak komt hoge bloeddruk voor?
- de oorzaken van hoge bloeddruk
- het verloop van hoge bloeddruk
- de risico’s van hoge bloeddruk
- leefstijladviezen aan een patiënt met hoge bloeddruk
- de medicamenteuze behandeling van hoge bloeddruk
- behandeling bij bijzondere patiëntgroepen
- de rol van de apotheek
Stap nu in
- Ruim 60 cursussen
- Ruim aanbod
- Onbeperkt toegang