Epilepsie: complex in behandeling én begeleiding
Stap nu in
- Ruim 60 cursussen
- Onbeperkt toegang
- Op ieder device
Epilepsie is een hersenaandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Deze aanvallen zijn het gevolg van een plotselinge, tijdelijke verstoring van het elektrisch evenwicht in de hersenen. Het soort aanvallen verschilt van persoon tot persoon. De één raakt bewusteloos, valt en gaat schokken met armen en benen. De ander voelt vreemde tintelingen en hoort vreemde geluiden waarbij het bewustzijn kan dalen. Of iemand staart alleen een korte periode voor zich uit en is niet aanspreekbaar. De verschijnselen bij de aanvallen hangen af van de oorzaak en de plaats in de hersenen waar de elektrische verstoring optreedt.
De prognose van epilepsie wordt bepaald door de oorzaak, de soort en de hoeveelheid aanvallen. Een aantal vormen van epilepsie is leeftijdsgebonden. Dat wil zeggen dat de aanvallen in een bepaalde leeftijdsperiode voorkomen en met het ouder worden kunnen verdwijnen. Veel vormen van epilepsie worden echter veroorzaakt door aanleg, een hersenziekte of een hersenbeschadiging. Die aanvallen verdwijnen meestal niet spontaan.
Men spreekt pas van epilepsie als iemand meerdere epileptische aanvallen heeft gehad.
Pas als de diagnose epilepsie is gesteld, kan gekeken worden naar de behandeling. De meest gangbare manier om epilepsie te behandelen, is met medicijnen. Maar deze medicamenteuze behandeling van epilepsie is vaak complex. Als apothekersassistent kun je op diverse manieren betrokken zijn en een belangrijke rol spelen bij deze complexe behandeling en begeleiding van een patiënt met epilepsie.
In deze cursus maak je kennis met de werking van de hersenen, de classificatie van aanvallen, de verschillende oorzaken en syndromen bij epilepsie. In het kort wordt de diagnostiek van epilepsie besproken en uiteraard komt de behandeling aan de orde. Ook zal aandacht worden besteed aan de ‘status epilepticus’, de behandeling van epilepsie tijdens zwangerschap en anticonceptie. Gedurende de cursus zal jouw rol als apothekersassistent(e) worden belicht.
Preview
Leerdoelen
Na afloop van deze cursus:
- ken je de mogelijke oorzaken van epilepsie
- ben je op de hoogte van de klachten bij epilepsie
- ken je de mogelijke behandelvormen van epileptische aanvallen
- kun je gerichte adviezen en voorlichting geven over de bijbehorende medicatie aan patiënten met epilepsie
Hierdoor kun je patiënten met epilepsie op een juiste manier voorlichting geven over de aandoening en adviseren in het gebruik van de voorgeschreven medicatie.
Stap nu in
- Ruim 60 cursussen
- Ruim aanbod
- Onbeperkt toegang