Antibiotica: de strijd tegen resistentie

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apotheker.
  • Ruim 65 cursussen
  • Toegang tot meerdere pakketten
  • Op ieder device

Welkom bij de cursus Antibiotica: de strijd tegen resistentie. Antibioticaresistentie wordt gezien als een van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van mensen over de hele wereld. Door de toenemende resistentie van micro-organismen dreigen infectieziekten steeds moeilijker behandelbaar te worden. Vergeleken met veel andere landen in Europa is het resistentieniveau in Nederland nog relatief laag, vooral door een lange traditie van restrictief gebruik van antibiotica. Maar ook in Nederland zien we de antibioticaresistentie onder sommige bacteriën stijgen. Daarbij worden we geconfronteerd met patiënten die resistente verwekkers oplopen in het buitenland en daarna terugkeren in het Nederlandse gezondheidszorgsysteem, waarbij er een risico bestaat op verdere verspreiding van deze verwekkers. Om de toename van antibioticaresistentie zo goed als mogelijk af te remmen is het essentieel om zorgvuldig om te blijven gaan met antibiotica en maatregelen te nemen tegen de verspreiding van resistente micro-organismen.

In deze cursus komen de verschillende klassen antibiotica en hun werkingsmechanismen aan de orde. We bespreken de wijze waarop bacteriën resistentie kunnen ontwikkelen. Daarna gaan we in op een aantal bacteriën waarbij de resistentieontwikkeling bijzonder zorgwekkend is. Tenslotte bespreken we hoe antibioticaresistentie in te dammen is en wat u als apotheker kunt doen om hieraan bij te dragen.


CanMEDS

Kennis en wetenschap 60%

Farmaceutisch handelen 20%

Samenwerking 20%

Preview

Leerdoelen

Na afloop van deze cursus:

  • kent u de werkings- en resistentiemechanismen van antibiotica
  • begrijpt u hoe antibioticaresistentie kan ontstaan en hoe het zich kan verspreiden
  • weet u over welke resistente micro-organismen wereldwijd de meeste zorgen bestaan
  • kent u de situatie rondom antibioticagebruik en antibioticaresistentie in Nederland
  • weet u welke maatregelen er genomen kunnen worden om het onstaan en de verspreiding van antibioticaresistentie tegen te gaan

Docent

  • dr. Marlies van Wolfswinkel MD

    Marlies van Wolfswinkel volgde haar opleiding tot internist-infectioloog in het Erasmus MC te Rotterdam. Zij combineerde haar opleiding met onderzoek en promoveerde in 2017 aan de Erasmus Universiteit op het proefschrift over importmalaria. Ook werkte zij voor en tijdens haar opleiding meerdere periodes in de tropen. Sinds 2017 is zij als internist-infectioloog werkzaam in het Maastricht UMC+. Naast de algemene infectieziekten en de zorg voor patiënten met HIV heeft zij als aandachtsgebieden antimicrobial stewardship en reizigersgeneeskunde, en is zij medisch hoofd van EASE travel clinic. Daarnaast is zij betrokken bij onderwijs aan de Universteit Maastricht.

Stap nu in

Deze cursus is onderdeel van het abonnement voor apotheker.
  • Ruim 65 cursussen
  • Ruim aanbod
  • Onbeperkt toegang